Şape - diverse moduri de aplicare

Varietate în utilizare

Şapa de ciment, datorită gamei largi de aplicare este prima alegere atunci când vine vorba de pardoseli în clădiri noi. De asemenea, este foarte adecvată ca şapă de încălzire atunci când se instalează sistemele de încălzire prin pardoseală. Dezavantajul ei este timpul lung de uscare și de întărire. De obicei este pregătită pentru acoperire după 20 până la 30 de zile.

Șapa autonivelantă se distinge printr-o capacitate portantă şi accesibilă intr-un timp considerabil mai scurtă. În plus, este ecologic și biologic inofensivă și poate fi aplicată curat, rapid și fără solicitare fizică intensă. Prin urmare, este foarte potrivită în spaţiile rezidențiale. Datorită  conductibilităţii bune de căldură și a capacității de stocare, precum și a tensiunilor sale scăzute, este de asemenea adecvată ca o șapă încălzită.

Şapă flotantă

Izolarea fonică ideală

Aplicarea şapelor flotante servesc drept izolare termică şi fonică. Este cea mai eficientă metodă de construcție pentru izolarea fonică. Sarcinile sale depind de grosimea șapei, clasa de șapă, tipul de izolație și rezistența la încovoiere a șapei. Aceleași condiții se aplică pentru pregătirea suportului și pentru protecția împotriva umezelii în creştere, ca și pentru șapele cu strat de separare. Izolaţia fonică trebuie să fie realizată fără goluri. Benzile de margine  sunt necesare la toate componentele clădirilor.

Şapă încălzită

Spaţii confortabile

Pe lângă funcția de șapă flotantă, șapa încălzită, poate de asemenea găzdui diferite sisteme de ţevi pentru încălzire prin pardoseală. Ca urmare a expunerilor la temperaturi mai mari, trebuie instalate și rosturi de dilatare în punctele critice, de exemplu în zonele neîncălzite. Țevile de încălzire trebuie să fie bine fixate, acoperite și comprimate înainte de aplicarea șapei.

Şapă ca strat de separare

Straturi de siguranţă

O șapă ca strat de separare poate fi utilizată pentru compensarea înălțimii și nivelarea înainte de amorsare sau acoperire. Este adecvată în mod special pentru suporturile cu care nu trebuie sau nu se poate realiza nici o legătură. Acestea includ, de exemplu, suporturile murdare din beton și barierele de umiditate din garaje sau pivnițe. Şapa ca strat de separare este adecvată pentru absorbția încărcărilor mari, dar nu are efect de izolare termică sau fonică. Suportul nu trebuie să aibă crestături sau țevi punctate; trebuie să fie plan și neted. Eventuale barierele de umiditate necesare nu servesc drept strat de separare. Benzile de margine  sunt necesare la toate componentele clădirilor.

Şapă compozit

Încărcătură mare

Şapa compozit este recomandată pentru o capacitate mare de încărcare și trebuie să formeze o conexiune non-pozitivă cu suportul pe întreaga suprafață. Înainte de aplicare trebuie să se asigure că suportul este uscat, suficient de puternic, fără grăsimi și fisuri. În plus, umiditatea nu trebuie să mai poata migra din suportul de bază. Este necesar întotdeauna a se folosi o punte de aderenţă corespunzătoare. Aceasta împiedică penetrarea excesivă a apei de amestec în suport precum și deshidratarea excesivă a apei în timpul fazei de uscare. Şapa compozit nu are efect de izolare termică sau fonică.

Şapă pentru sarcini speciale

În cazul unor sarcini speciale în utilizare, zona de pardoseli necesită alte produse speciale faţă de şapele obişnuite. În special atunci când este vorba de obținerea unei aplicari rapide sau a unor straturi subțiri, şapele de ciment la consistenţa de pământ umed  sau șapele autonivelante nu sunt suficiente..

Şapă de umplere

Şapele de umplere au rolul de a compensa inegalitatea suportului și pentru a realiza un strat gros, uniform, dar nu prea puternic. Acestea sunt instalate sub şapele cu  izolație fonică. Sunt utilizate, printre altele, polistirenul sau patul de perlită. Acestea sunt, de asemenea, utilizate pentru a umple golurile dintre cabluri, conducte de încălzire și elemente sau construcții din lemn.

Şapă rapidă

Șapele rapide se pot aplica într-un timp foarte scurt după ce a fost turnată șapa, în funcție de produs, după 36 de ore. Prin urmare, acestea sunt folosite atunci când sunt necesare realizarea de lucrări rapide (de exemplu, montarea magazinelor, expoziții, târguri etc.) și este nevoie de progrese rapide în finisarea interioară. Şapele rapide pot fi, de asemenea, utilizate pentru lucrări de reparații.

 

Înapoi la Tendinţe & Soluţii în Construcţii