Asanare şi restaurare, cafenea CH9, Braşov

O parte a unui loc mai mare

Chiar dacă spațiul liber din jurul Bisericii Negre din Brașov arată și este perceput drept o piață – un loc public cu prestanță, deschis în permanență tuturor –, el e, de fapt, proprietatea istorică a Bisericii Evanghelice. Nici nu se cheamă Piața, ci Curtea Johannes Honterus. În perioada timpurie a orașului era, de fapt, o curte închisă, cu un cimitir. În timp, au început să apară clădiri administrative și anexe ale Bisericii, unele parcele au fost înstrăinate, și spațiul s-a deschis către oraș.

Acum zece ani, Johannes Bertleff și Dragoș Oprea (pe atunci, în cadrul Exhibit Arhitectura) terminau proiectul de restaurare și amenajare al sediului administrativ al Bisericii. Lucrarea a devenit una de referință pentru arhitectura de după 1990 din România. Casa de la nr. 9 aparține tot Bisericii, însă este o clădire mai modestă – era, de altfel o locuință „de serviciu”, însă tot un obiect de patrimoniu extrem de prețios.
Ca atare, tema de cafenea și propunerea arhitecturală trebuie văzute într-o perspectivă mai largă. E vorba despre o strategie de restaurare și activare succesivă a clădirilor din piață, și nu doar a clădirilor – să nu uităm de concursul pentru amenajarea curții, atribuită prin concurs echipei Exhibit Arhitectura – ADN BA. În ceea ce privește casa în sine, și cum e firesc la clădiri de patrimoniu, respectul față de clădirea istorică trece înaintea exploatării maximale a spațiului. Și, în sfârșit, deși e vorba despre o funcțiune comercială, aceasta trebuie să includă și aspecte culturale, de la o anumită noblețe a amenajării la posibilitatea de a fi găzduite și activități culturale, precum și posibilitatea de a lucra sau de a citi într-un loc liniștit și confortabil.

Proiect: JB Arhitectura
Text: Ștefan Ghenciulescu

Suntem extrem de bucuroşi că am luat parte la acest proiect, contribuind cu produse naturale, de cea mai înaltă calitate din categoria produselor de asanare renovare.

Mai multe detalii despre publicaţia întregului material al revistei de arhitectură E-Zeppelin puteţi citi accesând link-ul de mai jos:

Asanare renovare cafenea CH9, Braşov

CLĂDIRI EXISTENTE

FAŢADE EXTERIOARE

Tencuieli de asanare

HASIT oferă soluția potrivită și durabilă pentru orice domeniu de aplicare. Clădirile vechi pot fi readuse la strălucirea de odinioară cu ajutorul sistemelor noastre pe bază de tencuieli de asanare.

Clădiri existente

Exterior

Fațade deteriorate

Puteți consulta aici detalii cu privire la posibilele cauze ale deteriorării fațadelor și la soluțiile cele mai potrivite.