Şape - cerinţe

Cerinţe

În clădirile noi, se utilizează de obicei numai șape care se aplică pe o suprafață portantă sau pe un strat intermediar de separare sau izolare. Acestea pot fi utilizate direct ca pardoseli, dar în majoritatea cazurilor sunt prevazute cu un strat de acoperire. Sistemele moderne de șape și pardoseli creează mai mult decât o bază bună. Ele măresc calitatea vieții și a muncii, reduc zgomotul cauzat de impact și îmbunătățesc izolarea termică. În cazul în care șapele sunt prevazute cu încălzire prin pardoseală, acestea asigură o distribuție uniformă a temperaturii cu căldură care crește de jos.

Trebuie acordată o atenție deosebită la calitatea, fabricarea și aplicarea șapelor în construcții noi. Planificarea atentă și meșteșugul, combinate cu experiența și cunoștințele, garantează un rezultat optim. Materialele și sistemele orientate spre viitor asigură funcționarea perfectă din punct de vedere tehnic.

Tipuri de şape

Șapă pe bază de sulfat de calciu (CA-Şapă autonivelantă)

Şapele cu sulfat de calciu se utilizează în principal ca șape autonivelante. Acestea conțin agregate și aditivi selectate care asigură ca mortarul de șapă să se autoniveleze. CA-Şapele autonivelante pot fi aplicate la o grosime redusă, pot fi accesibile mai devreme și au o rezistență foarte mare la compresiune și încovoiere în comparație cu șapele de ciment. Prin urmare, grosimea șapei poate fi redusă suportând aceeaşi încărcătură de trafic.

CA-Șapele autonivelante sunt aplicate, fără restricții majore, pe toată suprafeţele de locuit. Acestea se utilizează în special în băi, WC-uri și bucătării din locuinţe. Pot fi aplicate chiar şi în subsoluri în combinaţie cu hidroizolaţii adecvate, fără protecție împotriva pătrunderii umezelii de sus. Cu toate acestea, dacă se ia în calcul aplatizarea apei, de exemplu în băi, șapa autonivelantă trebuie protejată suplimentar împotriva umezelii, la fel ca șapa de ciment, prin intermediul unui strat de impermeabilizare.

CA-Șapele autonivelante nu se utilizează în zonele cu umiditate și spaţiile cu canale de scurgere, cum ar fi bucătării comerciale, piscine, dușuri și toalete.

Şapă pe bază de ciment

Şapele de ciment (CT) sunt de regulă pentru clădirile noi de toate tipurile. Insensibilitatea acestora la umezeală le face potrivite atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Şapa de ciment se aplică la consistenţă de pământ umed sau consistenţă plastică și se tasează, apoi se trage cu dreptarul de metal.

Datorită modificărilor legate de lungimea suprafeţelor de material, trebuie planificate și asigurate un număr adecvat de rosturi de dilatare. Şapele de ciment se caracterizează prin rezistența lor ridicată la apă, durabilitate deosebită, rezistență la îngheț și posibilități universale de aplicare.

Procesul de uscare depinde de condițiile ambientale și calitățile utilizate. Cu cât calitatea și densitatea șapei sunt mai ridicate, cu atât umiditatea reziduală admise trebuie să fie mai mică. Testul de umiditate se efectuează cu un dispozitiv CM. Umiditatea reziduală admisă variază în funcție de suprafață.

Şapele de ciment sunt utilizate, ca strat de separare, șapă flotantă pe stratul izolator, șapa încălzită sau șapa înclinată. Alte domenii de aplicare sunt subsoluri în zonele de locuit, pivniţe, garaje sau ateliere.

PARDOSELI

UTILIZARE

Varietate în utilizare

Şapa de ciment, datorită gamei largi de aplicare este prima alegere atunci când vine vorba de pardoseli în clădiri noi. Aflaţi mai multe despre varietatea de utilizare.