Îndepărtarea mucegaiului din construcțiile existente

Mucegaiurile reprezintă o realitate cu care oamenii se confruntă pretutindeni în lume

Există mai mult de 100.000 de tipuri diferite de mucegaiuri care pot fi identificate pe alimente, în natură și pe materialele organice, cum ar fi, de exemplu, lemnul, tapetele din hârtie și elementele de zidărie. Numai în locuințe se găsesc peste 20 de specii de mucegaiuri, fiecare cu numeroase subspecii, acestea remarcându-se în cazuri extreme pe pereți, plafoane sau podele sub formă de pete intens colorate.

Astfel de manifestări vizibile ale mucegaiurilor ne provoacă, pe bună dreptate, o stare de puternic disconfort, întrucât prezența acestora poate dăuna sănătății persoanelor din locuința respectivă, severitatea problemelor de sănătate depinzând de gradul de expunere la mucegai și de imunitatea fiecăruia dintre noi. Cauza depunerii și proliferării porilor de mucegai, adesea transportați prin intermediul particulelor de praf din aerul din încăpere, este întotdeauna umiditatea. Este vorba de un anumit exces de umiditate relativă sub formă de vapori de apă, care se precipită pe suprafețele cele mai reci din încăperi atunci când acestea nu sunt aerisite corespunzător sau când temperatura ambiantă este prea scăzută. În contact cu aceste suprafețe reci, vaporii de apă își schimbă starea de agregare și se formează condensul de apă.

Înainte de orice măsuri de reabilitare, trebuie examinate cu atenție încăperile sau elementele de construcție afectate de mucegai. Este indispensabilă măsurarea umidității, precum și analizarea cauzelor acesteia, pentru a putea planifica luarea măsurilor de asanare corespunzătoare. În urma unor astfel de analize, se pot alege sistemele cele mai adecvate de asanare și reabilitare sau, după caz, se pot dezvolta soluții speciale. Informații detaliate cu privire la abordarea corectă în proiectarea și aplicarea unor astfel de măsuri se găsesc în normele WTA. WTA este acronimul care corespunde în Germania Grupului de Lucru Tehnico-Științific pentru Întreținerea Clădirilor si Protejarea Monumentelor Istorice. Acestei organizații îi datorăm numeroase îndrumări, inclusiv pentru îndepărtarea mucegaiului.

HASIT produce tencuieli speciale de asanare și de renovare, create chiar pentru acest domeniu de aplicare, și care și-au demonstrat deja eficacitatea practică și durabilă. Un produs special în acest context este FIXIT 222 tencuială termoizolantă cu Aerogel, cu randament ridicat.

Construcţii existente - pereţi interiori

Design

Camerele renovate obţin o atmosferă nouă, placută prin structura tencuielilor decorative și nuanţele vopselelor.

Cerinţe

Asanarea instalațiilor tehnice are un efect semnificativ asupra pereţilor și plafoanelor interioare existente.

Suporturi

Materialele vechi de construcție a pereților găsite ca suporturi pentru tencuieli trebuie să fie examinate cu atenție înainte de aplicarea unor tencuieli noi.

Tencuieli şi materiale

Pentru asanarea şi renovarea pereţilor interiori şi a plafoanelor există diferite sisteme de tencuieli disponibile.