Soluții de izolare sub vid pentru pereții interiori

Adesea se impune necesitatea de a reabilita clădirile vechi nu prin izolarea exteriorului, ci a interiorului acestora, și anume în situația în care peretele exterior nu poate fi ranforsat sau modificat pe partea dinspre fațadă din motive estetice, constructive sau din cauza unor norme juridice privind construcțiile. În asemenea situații, toate sistemele uzuale de izolare termică pot fi aplicate și pe partea interioară a pereților exteriori.

Aplicarea izolației pe partea interioară a pereților exteriori pune însă anumite probleme de fizică a construcțiilor. Este de dorit ca punctul de rouă, așadar momentul de condensare a vaporilor de apă și de trecerea acestora în stare lichidă, să nu se afle în izolație, ci în peretele exterior. În situația aplicării unei izolații interioare, punctul de rouă este însă situat de obicei între stratul de izolație și peretele portant, ceea ce creează un risc considerabil de apariție a condensului. Prin urmare, la realizarea izolațiilor interioare se recomandă o atenție deosebită atât în faza de proiectare, cât și în cea de execuție.

FIXIT 222 este o tencuială termoizolantă cu randament ridicat, pe bază de Aerogel, care îndeplinește într-un mod deosebit exigențele crescute, fiind astfel un material deosebit de potrivit pentru izolațiile interioare.

O alternativă o reprezintă soluția de izolare sub vid HASIT VIP-B. Acest tip de izolație poate fi personalizată la cerere și, în condiții ambiante normale, are o durată de viață de cca 50 de ani. Sistemul patentat de folii fălțuite care caracterizează acest tip de izolație reduce la minim punțile termice. Aceasta este soluția potrivită pentru pardoseli, pereți și tavane, în special în cazul în care există punți termice, dar nu și spațiu pentru montarea unor izolații cu grosime mare.

Conductivitatea termică a unui miez de pulbere de acid silicic microporos în stare aerată este de numai 0,020 W/mK, față de conductivitatea termică de 0,026 W/mK specifică aerului staționar. Prin evacuarea aerului până la o vâscozitate sub 5 mPas, se atinge valoarea finală de 0,008 W/mK (în urma procesului de îmbătrânire și a pierderilor marginale). Așa-numiții acizi silicici microporoși sunt deosebit de potriviți pentru aplicații în domeniul construcțiilor, întrucât porii acestora au dimensiuni extrem de reduse și un diametru mult mai mic de un micron, constituind astfel o piedică pentru transferul de căldură între moleculele de aer chiar și în condiții de presiune atmosferică normală. HASIT VIP-B aplicat într-un strat de 2 cm grosime are aproximativ același efect de izolare ca o placă de polistiren expandat EPS cu clasa de conductivitate termică (WLS) 040 și grosimea de 20 cm.

ISTORIC

CERINŢE

Protecţia monumentelor istorice

Protecția monumentelor istorice nu trebuie să intre în contradicție cu reabilitarea energetică. Totuși, cum poate fi adusă o clădire istorică existentă, din punct de vedere energetic, în secolul XXI?

VALOROS

IZOLAŢIE FLEXIBILĂ

Tencuieli termoizolante

Cu ajutorul tencuielilor termoizolante puteți obține straturi izolante fără rosturi, care se adaptează cu ușurință tuturor formelor geometrice ale suportului pentru tencuieli.