Tencuieli suport

Tencuiala suport constă din unul sau mai multe straturi de mortar aplicate sub tencuiala decorativă structurată sau de acoperire. Stratul sau straturile de tencuială se aplică pe zidărie în mai multe etape separate de lucru și acționează ca tencuială suport cu rolul de a crea aderența cu materialele de construcție de pe peretele respectiv și ca  suport pentru tencuiala decorativă.

Tencuieli suport pentru interior

Suntem mereu înconjurați de pereții interiori, însă conștientizăm doar rareori multitudinea de funcții pe care trebuie să le îndeplinească aceștia:

  • egalizarea și îndreptarea suprafeței pereților
  • crearea unei atmosfere ambiante plăcute în locuință
  • reglarea umidității atmosferice în încăpere
  • reglarea protecției împotriva incendiilor și a protecției fonice

Tencuielile HASIT garantează rezultate foarte bune atât la interior, cât și la exterior. Acestea au atât rol de element de design, atrăgător din punct de vedere estetic, cât și de element de protecție a zidăriei împotriva influenței factorilor meteorologici. Mortarele de tencuială sunt cunoscute încă din antichitate. Astfel, încă din timpurile străvechi se utilizau mortare din argilă, pe care le mai putem încă întâlni până în prezent, în special în țările sudice, dar care sunt întrebuințate și în regiunile noastre datorită avantajelor pe care le prezintă ca materiale ecologice de construcție. Primul liant mineral folosit în Grecia antică a fost varul. Cu ajutorul varului au putut să fie produse tencuieli exterioare rezistente la intemperii, dintre care unele se conservă până în zilele noastre pe fațadele templelor. Beneficiile așa-numitelor materiale hidraulice erau cunoscute deja din epoca romanilor. De atunci, tehnica utilizată pentru realizarea construcțiilor s-a schimbat foarte mult. Odată cu inventarea cimentului Portland la mijlocul secolului al XIX-lea, a apărut un liant hidraulic, cu care au putut să fie create și fabricate materiale de construcție foarte durabile.

 

Tencuieli suport pentru exterior

Tencuielile minerale fără rosturi pentru fațade / zona exterioară îndeplinesc o varietate de sarcini în construcția rezidențială modernă:

Tencuielile suport au rolul de egalizare și nivelare a zidăriilor și de umplere a fisurilor sau crăpăturilor mai mari, deoarece tencuiala drișcuită urmează să se aplice ulterior în strat subțire (de grosime egală cu mărimea propriei granulații). Cu excepția cazurilor în care zidăria a fost realizată din blocuri prefabricate de zidărie (de exemplu, bolțari de BCA sau cărămizi poroase), suprafața materialelor de construcție folosite pentru execuția pereților este extrem de denivelată și trebuie egalizată. În prezența unor elemente de cărămizi poroase sau a betonului neted, tencuielile suport reprezintă practic un suport pentru tencuieli, în absența căruia nu există aderența necesară între tencuiala drișcuită și materialul din care este construit peretele. De asemenea, având în vedere stratul foarte subțire în care se aplică tencuiala drișcuită, în absența tencuielii suport ar fi vizibile rosturile de pe fațadă, deoarece procesele de uscare și de umezire care se produc ca urmare a influențelor din mediu produc efecte diferite în zonele de îmbinare față de efectele produse la suprafața peretelui. Dacă nu avem o grosime corespunzătoare a tencuielii suport, pot să apară și să se manifeste în permanență așa-numitele fisuri cu model de scară (crăpături care imită structura rosturilor zidăriei), care reprezintă viciul de execuție care este reclamat cel mai frecvent, fiind imediat vizibile. În plus, la nivelul fațadelor se mai manifestă și tensiuni datorate unor factori climatici, tensiuni pe care fațada trebuie să le poată compensa mai ales la nivelul peretelui exterior. Capacitatea de compensare a acestor tensiuni este îmbunătățită prin aplicarea unei tencuieli suport ca strat intermediar de consistență mai moale și având astfel o flexibilitate sporită.