Hidroizolarea zonei de soclu

Atenţie deosebită în zona de soclu

În zona de soclu apar de regulă cele mai mari tensiuni mecanice și fizice ale unui perete exterior. Tensiunile si solicitările ridicate apar din cauza umidităţii, a sărurilor, a traficului rutier precum și datorită solicitarilor fizice cauzate de oameni, animale și obiecte. Zona de soclu a unei clădiri trebuie, prin urmare, să fie protejată în mod special, împotriva pătrunderii umidității sau prin stropirea apei de ploaie. Zonele cu expunere la stropii de ploaie se întind de obicei de la nivelul solului, marginea superioară a peretelui sau a terasei, cu o înălţime de 30 de centimetri până la perete.

Sunt necesare măsuri speciale de hidroizolare pentru a evita ulterior apariţia defectelor fizice sau optice. Tencuielile utilizate trebuie să fie suficient de puternice, rezistente la apă și la efectele combinate ale umidității și înghețului, precum și la deteriorarea mecanică. Suprafața sub cota terenului (zona care intră în contact cu solul) trebuie hidroizolată suplimentar și astfel protejată împotriva umezelii care penetrează.

Declanșatorul pentru creșterea umezelii în zona de soclu este deseori lipsa separării orizontale a stratului de acoperire. Ca rurmare, apar daune cum ar fi exfolieri, eflorescențe sau decolorări. Elementele din tablă asigură o finisare durabilă și curată în zona de soclu. Ele nu conțin punți termice, deoarece tabla nu este ghidată pe zidărie și nu există nici o legătură mecanică. Acest lucru facilitează realizarea conexiunilor exacte ale fatadei. Alternativ, elementele din beton cu fibră de sticlă cu izolație termică integrată formează o închidere protectoare a suprafeței fațadei în zona care intră în contact cu solul.