Arta tencuielilor și caracteristicile lor speciale

Ambianţa şi fizica clădirilor în armonie

Beneficiarii și arhitecții plasează cerințe ridicate privind culoarea, fizica clădirilor și structura pereților interiori. Atunci când se întăresc și se usucă, tencuielile minerale formează un sistem capilar în structura tencuielii, care poate absorbi și elibera umiditatea ridicată pentru o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, cel mai frecvent se utilizează tencuieli de ipsos sau var-ciment.

Tencuieli decorative minerale

Timp nelimitat prin încăpere

Timp de peste 100 de ani, tencuielile minerale Edelputz reprezintă durabilitatea și frumusețea atemporală. Tencuiala decorativă Edelputz este o tencuială minerală uscată de înaltă calitate produsă industrial în fabricile noastre. Componentele sale ecologic inofensive, cum ar fi varul alb, cimentul alb și nisipul de marmură de calitate superioară, sunt unice și fără egal în Europa. Structuri, culori și granulometrii diferite garantează un design expresiv și individual al suprafeței. Tencuielile minerale Edelputz sunt rezistente la lumină și intemperii. Datorită compoziției lor minerale, ele ating cel mai înalt grad de deschidere la difuzie. Prelucrarea simplă și cel mai bun raport preț-performanță fac ca tencuielile minerale Edeputz să fie un element de design popular și economic pentru spaţii interioare şi faţade.

Tencuieli decorative pastă

Pentru toate suporturile din casă

Liantul rășină siliconică are o structură similară cu cea a nisipului de cuart. Acest material de construcție modern are o suprafață microporoasă care este extrem de rezistentă la apă. Pentru obţinerea  tencuielilor și vopselelor pe bază de rășină siliconică, se utilizează rășini siliconice sub formă de emulsii apoase și se combină cu dispersii de polimer adecvate.

Tencuieli Ipsos-Var/ Var/ Ipsos

După lut, ipsosul este unul dintre cei mai vechi lianți utilizați de oameni. Ipsosul este o rocă naturală formată ca sediment prin evaporarea apei de mare acum 200 de milioane de ani. Tencuielile de ipsos se caracterizează prin lipsa dezhidratării și a efectului lor de reglare a umidității. Ele pot fi folosite numai în spaţii interioare. Producția de ipsos implică doar o utilizare redusă a combustibililor fosili.

Mortarele de var au fost găsite în regiunea Mesopotamiei încă din anul 5000 î.Hr. Varul ca şi liant este folosit în prezent de cele mai multe ori ca var hidratat sub formă de pulbere. Pentru tencuielile de  var, se folosesc var hidratat şi var hidraulic sau combinații ale acestora. Tencuielile de var sunt deschise la difuzie, au o capacitate de absorbție a apei la fel de bună ca tencuielile de ipsos și au, de asemenea, un efect de reglare a umidității asupra climatului interior. Tencuielile de var-ipsos combină avantajele celor doi lianţi. Ele au un efect de reglare a umidității și de neutralizare. Pot fi aplicate ca tencuieli unistrat sau multistrat.
 

Tencuieli Var/ Var-ciment/ Ciment

Cimentul este un liant hidraulic produs din clincherul de ciment Portland și pietre de ipsos, precum și din macinarea a diverşilor aditivi (zgura de furnal, cenușă, calcar, etc.). Tencuielile de var-ciment combină avantajele celor două componente. Amestecurile specifice de var pot completa proprietățile cimentului, cum ar fi rezistența ridicată și durabilitatea, precum şi îmbunătățirea gradului de prelucrare a tencuielilor. Pe lângă utilizarea în spaţiile de locuit, acestea pot fi de asemenea utilizate în încăperi umede, scări cu încărcături mecanice ridicate atât la interior cât și la exterior.

 

Tencuieli în strat subţire

Tencuielile în strat subțire sunt foarte potrivite pentru suporturile plane, cum ar fi cărămizi plate sau zidărie din BCA cu toleranțe dimensionale reduse de masă. Acestea plasează cerințe sporite tuturor părților implicate, în special aplicatorilor. Pentru grosimi diferite ale pereților, trebuie acordată o atenţie sporită asupra componentelor construcţiei, cum ar fi obloane, elemente de susţinere, precum și ramele ușilor și alte componente dependente de grosimea peretelui. Colțurile exterioare ale pereților și plafoanelor trebuie să fie prevăzute cu un profil de colț / margine pentru tencuieli în strat subțire.

Tencuielile în strat subțire sunt tencuieli speciale pe bază de var, ciment sau ipsos, dintre care unele pot fi aplicate și sub formă de tencuială substrat subțire și / sau tencuială decorativă. Spre deosebire de tencuielile standardizate, cu o grosime minimă de 10 mm sau 15 mm, tencuielile în strat subțire sunt aplicate într-un strat de 3 mm până la 6 mm grosime. De regulă, tencuielile în strat subţire se aplică pe suporturi plane la o grosime de cca. 4 mm. Aplicatorul trebuie să țină cont de faptul că, cu tencuiala în strat subțire, toleranțele maxime de planeitate de 2 mm până la 3 mm pot fi compensate cu grosimea obișnuită a tencuielii. În principiu, trebuie aplicate toleranțe dimensionale de masă mai mari la baza tencuielilor decât sunt permise conform DIN 18022 "Toleranțe în construcția clădirilor, 1. tabel 3, linia 5". Toleranțele de planeitate de 5 mm între suporturile neplanare și suprafețele finisate ale pereților nu pot fi compensate cu tencuieli în strat subțire.

Mortar adeziv lipire şpăcluire

Adezivii de lipire şi masele de şpaclu sunt mortare de lipire şi nivelare universale folosite zi de zi pe şantierele de construcţii. Adezivii de lipire sunt utilizați ca punte de lipire pe suporturi netede, critice. O utilizare pe scară largă este acoperirea suporturilor netede sau grosiere înainte de aplicarea tencuielilor decorative cu granulație fină. Pe o scară largă sunt utilizaţi pentru şpăcluirea şi înăsprirea suporturilor înainte de aplicarea de aplicarea tencuielilor decorative. Masele de şpaclu au o importanță sporită în utilizarea ca  "masă de şpaclu pentru armarea tencuielii cu inglobarea plasei de armare textilă cu fibre de sticlă" pe o tencuială ușoară.

Suprafeţele și diagonalele armate nu pot preveni posibilitatea formării fisurilor, dar pot reduce riscul. Pentru înglobarea plasei de armare textilă cu fibre de sticlă trebuie folosită o masă de şpaclu minerală , precum şi o tencuială suport şi tencuială decorativă adecvată. Mortarul de armare trebuie să fie suficient de bine lipit, iar plasa de armare să fie înglobată în patul de mortar pe întreaga suprafața. Pentru utilizarea funcțională a maselor de şpaclu HASIT, sunt recomandate plasa de armare HASIT roșie sau albă.

Design

Prin structura tencuielilor și culoarea vopselelor creați camere cu un caracter special.

Cerinţe

Cerințele pentru spaţiile interioare sunt ridicate. Aflați ce trebuie să aveți în vedere atunci când realizaţi o lucrare în spaţii interioare sau la plafoane.

Suporturi

Există o varietate de materiale pentru tencuirea pereților. Înainte de aplicarea tencuielii decorative sau a vopselei trebuie luate în considerare proprietățile tencuielii de bază a suportului.