Conservarea construcțiilor existente - abordarea provocărilor cu privire la orașele inteligente

Viitorul este complex în ceea ce privește construcțiile. Pe de o parte, apar orașele inteligente, dotate cu mijloace de transport autonome care să transporte locuitorii populațiilor urbane aflate într-o continuă evoluție numerică de la domiciliile acestora la destinațiile dorite. În același timp, aceste orașe inteligente dispun de modalități autonome de aprovizionare. Numeroase alimente sunt produse chiar în zonele metropolitane. În prezent se verifică viabilitatea și fezabilitatea multor viziuni și scenarii.
În același timp, umanitatea se confruntă cu necesitatea de a găsi spații locative și habitate corespunzătoare pentru populația în creștere la nivel mondial. Implementarea standardului locativ actual european, pentru toți oamenii ar însemna un consum extrem de ridicat de resurse în ceea ce privește materialele de construcție. Având în vedere faptul că deja în momentul de față se manifestă o scădere a resurselor disponibile de nisipuri și metale speciale, este oportun să se recurgă în primul rând la materiale existente. În următorii ani, o importanță considerabilă va reveni conservării construcțiilor existente sau cel puțin reutilizării în proporție de 100 % a materialelor de construcție întrebuințate.
Clădirile noi trebuie să poată să fie construite cu mare ușurință, precum și să poată fi asamblate și dezasamblate și, de asemenea, să aibă capacitatea de a furniza în același timp și energie pentru construcțiile vechi, astfel încât să funcționeze practic ca niște case Energy Plus, cu bilanț energetic pozitiv, deoarece adesea nu este posibilă o reabilitare energetică durabilă.