Habitatul - un motiv bun

Cerinţe

Pardoselile sunt în mod normal gandite ca suprafețe plane în clădirile pe care locuitorii sau utilizatorii umblă, uneori se joacă, sau chiar stau întinşi. Încă din antichitate, acestea nu au luat exclusiv sarcini statice sau tehnice, dar sunt aproape întotdeauna un mijloc de exprimare artistic sau creativ.

Înainte de renovarea pardoselilor în clădirile existente, trebuie să fie examinate întotdeauna condițiile individuale de la faţa locului. Dacă suportul este stabil, se pot adesea aplica şape in acelaşi mod ca şi la construcţiile noi sau prin aplicarea pe un strat intermediar de separare sau izolare. Acestea sunt imediat utilizabile ca pardoseli sau sunt prevăzute cu o nouă acoperire.

Sistemele moderne de șapă și pardoseli creează, de asemenea, o bază bună pentru clădirile existente. Ele măresc calitatea vieții și a muncii, reduc zgomotul cauzat de impact și îmbunătățesc izolarea termică. În cazul în care șapele sunt prevazute cu  încălzire prin pardoseală, acestea asigură o distribuție uniformă a temperaturii cu căldură care crește de jos.

Trebuie acordată o atenție deosebită la calitatea, fabricarea și aplicarea șapelor în construcții noi. Planificarea atentă și meșteșugul, combinate cu experiența și cunoștințele, garantează un rezultat optim. Materialele și sistemele orientate spre viitor asigură funcționarea perfectă din punct de vedere tehnic.

Tipuri de şape

Șapă pe bază de sulfat de calciu (CA-Şapă autonivelantă)

Şapele cu sulfat de calciu se utilizează în principal ca șape autonivelante. Acestea conțin agregate și aditivi selectate care asigură ca mortarul de șapă să se autoniveleze. CA-Şapele autonivelante pot fi aplicate la o grosime redusă, pot fi accesibile mai devreme și au o rezistență foarte mare la compresiune și încovoiere în comparație cu șapele de ciment. Prin urmare, grosimea șapei poate fi redusă suportând aceeaşi încărcătură de trafic.

CA-Șapele autonivelante sunt aplicate, fără restricții majore, pe toată suprafeţele de locuit. Acestea se utilizează în special în băi, WC-uri și bucătării din locuinţe. Pot fi aplicate chiar şi în subsoluri în combinaţie cu hidroizolaţii adecvate, fără protecție împotriva pătrunderii umezelii de sus. Cu toate acestea, dacă se ia în calcul aplatizarea apei, de exemplu în băi, șapa autonivelantă trebuie protejată suplimentar împotriva umezelii, la fel ca șapa de ciment, prin intermediul unui strat de impermeabilizare.

CA-Șapele autonivelante nu se utilizează în zonele cu umiditate și spaţiile cu canale de scurgere, cum ar fi bucătării comerciale, piscine, dușuri și toalete.

Şape pe bază de ciment

Insensibilitatea şapelor de ciment (CT) la umezeală le face potrivite atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Şapa de ciment se aplică la consistenţă de pământ umed sau consistenţă plastică. și se tasează, apoi se trage cu dreptarul de metal.

Datorită modificărilor legate de lungimea suprafeţelor de material, trebuie planificate și asigurate un număr adecvat de rosturi de dilatare. Şapele de ciment se caracterizează prin rezistența lor ridicată la apă, durabilitate deosebită, rezistență la îngheț și posibilități universale de aplicare.

Procesul de uscare depinde de condițiile ambientale și calitățile utilizate. Cu cât calitatea și densitatea șapei sunt mai ridicate, cu atât umiditatea reziduală admise trebuie să fie mai mică. Testul de umiditate se efectuează cu un dispozitiv CM. Umiditatea reziduală admisă variază în funcție de suprafață.

Şapele de ciment sunt utilizate, ca strat de separare, șapă plutitoare pe stratul izolator, șapa încălzită sau șapa înclinată. Alte domenii de aplicare sunt subsoluri în zonele de locuit, pivniţe, garaje sau ateliere.

PARDOSELI

CLĂDIRI EXISTENTE

Diversitate în utilizare

Datorită gamei largi de aplicații, șapa de ciment este prima alegere atunci când vine vorba de pardoseli, chiar și în clădirile existente.