Răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de tencuielile termoizolante cu randament ridicat pe bază de Aerogel

Unde poate fi aplicat materialul Fixit 222? La interior? La exterior? 

Fixit 222 poate fi utilizat atât pentru interior, cât și pentru exterior. Grație capacității deosebit de bune de difuzie a sistemului Fixit 222, acesta este foarte performant în termoizolarea pereților interiori și, în plus, asigură reglarea umidității atmosferice în încăpere. Se reduc astfel punțile termice, prevenindu-se un posibil fenomen de condensare a umidității pe suprafețe. În absența umidității, pe suprafețe nu se vor depune nici praful, nici sporii sau impuritățile. De asemenea, sistemul are aceeași capacitate bună de difuzie și la exterior, unde are rolul de a preveni pierderile de căldură la nivelul suprafețelor suport. Grație alcalinității ridicate și performanței excelente de termoizolare, acest sistem contribuie la reducerea pierderilor de energie și asigură, pe de altă parte, durabilitatea și aspectul plăcut pentru fațada clădirii dumneavoastră.

Care este compoziția produsului Fixit 222? ​​​​​​

Pe scurt, în compoziția Fixit 222 intră var hidraulic natural din clasa NHL 5 și Aerogel. Utilizarea acestui var de foarte bună calitate conferă pereților o capacitate de difuzie superioară comparativ cu toate celelalte variante de lianți pe bază de var, iar Aerogelul folosit ca aditiv permite obținerea celor mai bune performanțe de izolare termică care sunt realizabile prin intermediul unei tencuieli termoizolante.

Tencuiala este agrementată? Dacă da, de ce tip de agrement dispune tencuiala?

HASIT Fixit 222 este agrementată, fiind de altfel singura tencuială termoizolantă de pe piața materialelor de construcție care dispune în prezent de o agrementare individuală. Am considerat că este foarte important ca valoarea și proprietățile de excepție ale produsului HASIT Fixit 222 să fie testate și evaluate de o instituție calificată în acest sens. Agrementul obținut certifică valoarea specificată pentru ʎB 0,028 W/mK. Pentru calculul energetic al performanței de izolare termică a sistemului, acest lucru prezintă avantajul că specialistul în fizica construcțiilor nu trebuie să efectueze calculul conform Tabelului 2 din normele DIN 4108-4, performanța excelentă de izolare termică putând să fie calculată efectiv. Acest aspect distinge produsul în chestiune de toate celelalte tencuieli termoizolante existente pe piață.

Cât de sustenabil este produsul?

Produsul este unul natural, pe bază de silicat de potasiu și carbură de siliciu, pe scurt are drept precursor nisipul cuarțos.

Care este modalitatea de eliminare ca deșeu a tencuielii termoizolante cu Aerogel?

Componentele tencuielii fiind naturale și minerale, similare cu lianții pe bază de var sau ipsos sau cu nisipurile utilizate ca aditivi, tencuiala poate fi eliminată împreună cu deșeurile de construcții.

Care este costul unei izolații pe bază de Aerogel?

Valoarea deosebită a izolației pe bază de Aerogel se reflectă în prețul acesteia. Deoarece fiecare proiect ar trebui să fie evaluat în mod individual, nu putem emite aici afirmații globale. Într-o comparație directă cu costurile tencuielilor termoizolante convenționale, și luând în considerare valorile specificate, este de așteptat o ușoară creștere a costurilor. În schimb, utilizarea Fixit 222 permite realizarea unei izolații mai eficiente cu o economie mai mare de spațiu, reprezentând astfel de obicei varianta mai economică pe termen lung. În zonele urbane în care fiecare m² de spațiu costă, acest produs este foarte des imbatabil din perspectiva analizei cost-beneficiu. Contactați-ne și permiteți-ne să vă consiliem de la bun început și până la finalizarea lucrării, să vă sprijinim cu o analiză preliminară și un calcul al costurilor personalizate pentru proiectul dumneavoastră de construcție, să vă punem în legătură cu meseriașii si sa fim permanent alături de dumneavoastră cu competențele noastre.

Materialul poate fi pus în operă de oricine?

Modalitatea de punere în operă este similară cu cea a tencuielilor termoizolante convenționale, respectiv a tencuielilor pe bază de var. Elementul de provocare nu constă în punerea în operă, ci a constat în crearea și dezvoltarea produsului. Putem spune în mod paușal că materialul poate fi pus în operă de orice meseriaș calificat care are experiență în aplicarea tencuielilor. Această tencuială poate fi utilizată și pentru clădiri care fac obiectul reglementărilor privind protejarea monumentelor istorice?                                                                                                                    Cerințele prevăzute de aceste reglementări diferă adesea de la caz la caz, astfel că nu putem face o afirmație valabilă pentru toate situațiile. Am realizat deja anumite proiecte în colaborare cu autoritățile cu atribuții în protejarea monumentelor istorice și ne aflăm în faza de proiectare în ceea ce privește multe alte proiecte. Fixit 222 a fost adesea produsul pe care autoritățile cu atribuții în protejarea monumentelor istorice l-au recomandat pentru consolidarea clădirilor din punct de vedere energetic. Puteți să consultați lista cu referințele noastre.

Există experiențe acumulate în timp în ceea ce privește materialul?

Tencuielile pe bază de var sunt utilizate deja de secole/milenii. Experiența noastră a fost acumulată în decursul celor 50 de ani de utilizare a tencuielilor pe bază de var. Aerogelurile au început să fie utilizate în anii 1960, iar primele produse (dezvoltate pentru industria aerospațială) și-au păstrat proprietățile până în ziua de azi. Atât varul, cât și aerogelurile fiind de origine minerală, nu se pune problema migrării plastifianților și nici nu apar alte limitări ale duratei de utilizare care să fie datorate compoziției. Proiectul dezvoltării produsului Fixit 222 a fost demarat în urmă cu mai mulți ani în cadrul grupului nostru de firme, în colaborare cu Institutul EMPA din Elveția (Institutul Federal de Cercetare și Verificare a Materialelor). În Elveţia, primele lucrări de reabilitare a unor imobile cu HASIT Fixit 222 datează din anul 2012. La aceste imobile, pe care le monitorizăm până în prezent, nu s-au putut identifica în tot acest interval de timp niciun fel de aspecte negative care să se fi manifestat asupra acestor prime suprafețe renovate cu produsul nostru. De asemenea, în colaborare cu Institutul Fraunhofer, am realizat la Neubeuern (Germania) o suprafață de probă care este monitorizată în permanență prin intermediul unor senzori care verifică proprietățile pe care le atribuim produsului. Peretele de probă nu prezintă niciun fel de modificări la data actuală.

Aerogelul este dăunător? 

Nu! În acest sens, în fișa cu date de siguranță produsului HASIT Fixit 222 găsiți o confirmare cu privire la siguranța de utilizare a produsului Fixit 222 din punctul de vedere al riscului toxicologic, precum și cu privire la evaluarea compoziției acestuia.

Ce aspecte trebuie să fie avute în vedere la realizarea unei izolații interioare cu tencuială termoizolantă pe bază de Aerogel? 

Izolațiile interioare trebuie să fie planificate cu deosebit de multă atenție și vor fi evaluate de fiecare dată în funcție de aspectele structurale și constructive existente la fața locului. Tencuiala termoizolantă cu Aerogel se numără printre sistemele aplicabile la interior care au o bună toleranță la umiditate. Vă putem face recomandări detaliate cu privire la proiectul dumneavoastră.

De ce se recomandă tencuiala termoizolantă cu Aerogel pentru realizarea izolațiilor interioare?

Grație proprietăților sale termoizolante, tencuiala termoizolantă cu Aerogel produsă de HASIT permite realizarea unor izolații termice cu economie de spațiu, ceea ce este sinonim cu un sistem sigur în condițiile păstrării unui spațiu maxim.

Peste o izolație interioară realizată cu tencuială termoizolantă cu Aerogel se pot aplica tapete sau plăci ceramice?

Avantajul hotărâtor al acestui sistem de izolare termică pe bază de tencuială cu Aerogel aplicată la interior este faptul că are proprietăți hidrofobe de impermeabilizare și, în același timp, o bună capacitate de difuzie. Tencuiala termoizolantă cu Aerogel are capacitatea de a absorbi valorile ridicate de umiditate și de a le elibera din nou ulterior în mod gradual. Acest efect nu se mai menține însă atunci când tencuiala se acoperă cu straturi lipsite de capacitate de difuzie.

Într-o izolație interioară realizată cu tencuială termoizolantă cu Aerogel se pot amplasa prize electrice, respectiv componente ale instalațiilor?

Ca în cazul tuturor termoizolațiilor interioare, prizele electrice și instalațiile nu ar trebui amplasate în principiu la nivelul izolației, ci în interiorul pereților, al tavanului sau al pardoselii. Totuși, dacă nu se poate evita aplicarea ulterioară a unor prize electrice peste tencuială, acest lucru este permis.